TIGA (3) Syarat untuk melakukan amar ma'ruf nahi mungkarTIGA (3) Syarat untuk melakukan amar ma'ruf nahi mungkar


Imam Sufyan Al-Thauri berkata:
"(Seorang Da'ie) tidak mungkin dapat melakukan amar ma'ruf nahi mungkar kecuali ia mengamalkan 3 perkara; 1. lembut dalam menyuruh dan melarang, 2. sabar dalam menyuruh dan melarang, 3. mengetahui tentang apa yang disuruh dan dilarang"
Sumber: Said Ali Al-Qathani,1994; (Buku Da'wah Islam Da'wah Bijak) @ UTP Islamic Resource Centre.
Sedikit latar belakangnya


Imam Sufyan Al-Thauri lahir di Kufah pd 719 CE. Setelah mendalami ilmu Hadith dan Fiqh beliau menjadi `alim fiqh di sana [1]. Studied first under his father, and later with many learned men, attaining high proficiency in Traditions and theology. In 158 (775) he collided with the authorities and was compelled to go into hiding in Makkah; he died in 161 (778) at Basra. He founded a school of jurisprudence which survived for about two centuries; living a strictly ascetic life [2].


Satu watak Imam Al-Thauri, beliau tegas dan berani dgn pandangannya. Cthnya beliau enggan menyokong dasar negara yg bercanggah dgn syariah, menyebabkan beliau tak popular di kalangan pembesar. Khalifah Al-Mansur pernah menghantar surat tawaran kpd Al-Thauri utk menjadi qadi di Kufah, dgn syarat dia tidak mengeluarkan fatwa yg bertentangan dgn dasar negara. Terima shj surat tu, Imam Al-Thauri mengoyakkan surat tersebut dan dibuangnya ke Sungai Tigris, dan peristiwa ni menyebabkan beliau terpaksa lari utk menyelamatkan diri, lalu hidup dlm persembunyian sehingga meninggal pd 777 CE. [1]


Kenapa mazhabnya lenyap? Sebab pertama adalah yg di atas, bila beliau hidup dlm persembunyian maka tak dptlah menarik murid yg ramai, yg dpt mengembangkan ajarannya. Yg kedua, beliau sendiri meminta agar hasil tulisan dan ajarannya dilupuskan. Anak muridnya yg utama, `Ammar bin Sayf pun melakukannya dgn ketaatan. Wbgmanapun banyak idea dan pandangan Imam Al-Thauri yg direkodkan oleh murid Imam-imam yg lain, maka ada yg kekal hingga ke hari ni walaupun tak dlm bentuk tersusun. [1]


Sumber:
[1] http://bicaramuslim.com/
[2] http://naqshbandia-sardaria.net/

0 comments:

Imam Al-Banna berkata tentang tsabat:

“Hendaknya seorang akh. Menjadi orang yang aktif dan selalu berjuang di jalan menuju Nya; sekalipun masa yang ditempuh masih panjang hingga bertahun-tahun dan berabad-abad lamanya; sehingga dirinya berjumpa dengan Allah dalam kondisi demikian sedangkan ia mendapatkan keberuntungan pada salah satu dari dua kebaikan; mencapai tujuan yang diinginkan atau mendapat syahadah hingga akhir.

Allah berfirman: “Di antara orang-orang mukmin itu ada orang-orang yang menepati apa yang telah mereka janjikan kepada Allah; Maka di antara mereka ada yang gugur. dan di antara mereka ada (pula) yang menunggu- nunggu dan mereka tidak merubah (janjinya)”. (Al-Ahzab:23)

Menurut kita, waktu ini akan sentiasa berjalan, walaupn jalan sangat panjang, kejayaan masih jauh dan banyak rintangan menghadang, namun intinya adalah bagaimana kita dapat menuju satu tujuan disertai dengan ganjaran yang besar dan pahala yang berlipat ganda dari ALLAH, maka tidak ada kata henti dari PERJUANGAN ayuh terus kita merobohkan benmteng kezaliman”.