Pelancaran Sukarelawan Pendidikan Rakyat (KAWAN)


Ditulis oleh JITM   
SUNDAY, 28 MARCH 2010 16:50

SHAH ALAM, 28 Mac - Atas dasar tanggungjawab menangani masalah pendidikan  masyarakat dan gejala sosial melalui khidmat nasihat dan runding cara, PAS tampil mengambil tanggungjawab bagi menangani gejala sosial yang semakin membarah dalam masyarakat hari ini.

Oleh hal yang demikian, Lajnah Pendidikan PAS Pusat (LPPP) telah melancarakan satu Sukarelawan Pendidikan Rakyat (KAWAN) bagi menjayakan tugas “amar maaruf nahi mungkar ini” petang tadi oleh Pengerusinya, Dato’ Ustaz Abu Bakar Chik.


Pelancaran yang dibuat dalam Konvensyen Guru-guru Wanita Islam Malaysia itu bermatlamatkan perlaksanakan tugas amal makruf dan nahi mungkar melalui pendidikan dan undang-undang.

Abu Bakar Chik dalam dalam ucapannya berkata, PAS sebagai sebuah gerakan dan parti politik PAS telah mengambil langkah–langkah dalam menangani pilihan raya semenjak 1995 lagi.

Sejajar dengan juga usaha–usaha itu juga, PAS secara serius di peringkat pusat negeri dan kawasan menyusun atur urusan amal makruf nahi mungkar ini sebagai tunggak kepada amal islami dan mesti dilakukan secara berterusan.

KAWAN dalam menangani gejala jenayah, vandalisme dan keruntuhan akhlak dalam masyarakat serta melahirkan masyarakat yang saling nasihat menasihati akan menggerakkan masyarakat, guru dan petugas parti dalam melaksanakan matlamat dan misinya mengikut strategi dan modus operandi kes yang berlaku.

Menutup konvensyen itu, beliau berharap KAWAN yang membawa slogan “ad-Deenu an-Nashihah” itu dapat ditubuhkan seberapa segera di semua negeri dan menjadi salah satu daripada badan sosial Parti Islam SeMalaysia yang mendidik massa.

sumber:

0 comments:

Imam Al-Banna berkata tentang tsabat:

“Hendaknya seorang akh. Menjadi orang yang aktif dan selalu berjuang di jalan menuju Nya; sekalipun masa yang ditempuh masih panjang hingga bertahun-tahun dan berabad-abad lamanya; sehingga dirinya berjumpa dengan Allah dalam kondisi demikian sedangkan ia mendapatkan keberuntungan pada salah satu dari dua kebaikan; mencapai tujuan yang diinginkan atau mendapat syahadah hingga akhir.

Allah berfirman: “Di antara orang-orang mukmin itu ada orang-orang yang menepati apa yang telah mereka janjikan kepada Allah; Maka di antara mereka ada yang gugur. dan di antara mereka ada (pula) yang menunggu- nunggu dan mereka tidak merubah (janjinya)”. (Al-Ahzab:23)

Menurut kita, waktu ini akan sentiasa berjalan, walaupn jalan sangat panjang, kejayaan masih jauh dan banyak rintangan menghadang, namun intinya adalah bagaimana kita dapat menuju satu tujuan disertai dengan ganjaran yang besar dan pahala yang berlipat ganda dari ALLAH, maka tidak ada kata henti dari PERJUANGAN ayuh terus kita merobohkan benmteng kezaliman”.