Malam Raya Malam Anugerah :)

Assalaamu'alaikum wrm wbt. Salam 28 Romadhon 1430 Hijriah.Rasulullah Sollallaahu-'alaihi-wasallam bersabda, memberi tahu bahawa ada dua Malam Jaa'iziyah (malam pengabugerahan) kepada hamba-hamba Allah yang menghidupkan malam tersebut.

Hidupkan bagaimana? Dengan bertakbir, mengakui kebesaran Allah S.W.T.

Apa dia dua malam itu? iaitulah malam 'Eidulfitr dan malam 'Eidul Adhha.

Dimana, Rasulullah bersabda, memberi tahu, bahawa barang siapa menghidupkan dua malam ini, nescaya hatinya tidak akan mati dikala semua hati manusia sedang mati.

Sumber: Tazkirah Romadhon after 4 roka'at Tarawikh by Al-Fadhil Ustaz Zamri di Masjid Balok, Kuantan, Pahang, 28 Romadhon 1430H, 17 Sept 2009M.

Wallahu-ta'ala-'alam.

Sekian, Syukran. Wassalaam

*Gambar: Dari kiri M Faiz Jalal, Aminuddin M Nasir, Ahmad Farouqi Hassan, Afiq Kamal, M Imran.

0 comments:

Imam Al-Banna berkata tentang tsabat:

“Hendaknya seorang akh. Menjadi orang yang aktif dan selalu berjuang di jalan menuju Nya; sekalipun masa yang ditempuh masih panjang hingga bertahun-tahun dan berabad-abad lamanya; sehingga dirinya berjumpa dengan Allah dalam kondisi demikian sedangkan ia mendapatkan keberuntungan pada salah satu dari dua kebaikan; mencapai tujuan yang diinginkan atau mendapat syahadah hingga akhir.

Allah berfirman: “Di antara orang-orang mukmin itu ada orang-orang yang menepati apa yang telah mereka janjikan kepada Allah; Maka di antara mereka ada yang gugur. dan di antara mereka ada (pula) yang menunggu- nunggu dan mereka tidak merubah (janjinya)”. (Al-Ahzab:23)

Menurut kita, waktu ini akan sentiasa berjalan, walaupn jalan sangat panjang, kejayaan masih jauh dan banyak rintangan menghadang, namun intinya adalah bagaimana kita dapat menuju satu tujuan disertai dengan ganjaran yang besar dan pahala yang berlipat ganda dari ALLAH, maka tidak ada kata henti dari PERJUANGAN ayuh terus kita merobohkan benmteng kezaliman”.