Doa untuk keperluan yang amat penting


Bismillaahirrohmaanirrohiim...
"Ya Allah, jangan Engkau tinggalkan untuk kami suatu dosa, melainkan Engkau telah ampunkah. Dan tiada suatu aib, melainkan Engkau lindungkan. Tiada suatu duka, melainkan Engkau telah hilangkan. Tiada suatu hutang, melainkan Engkau telah jelaskan. Tiada suatu hajat, dari keperluan dunia dan akhirat yang Engkau redhai dan sesuai untuk kami, melainkan Engkau tunaikan, wahai Tuhan yang Maha Penyayang."


dipetik dari Buku: Petunjuk Pelajar Islam (1998), Penerbit: Darul Nu'man.

0 comments:

Imam Al-Banna berkata tentang tsabat:

“Hendaknya seorang akh. Menjadi orang yang aktif dan selalu berjuang di jalan menuju Nya; sekalipun masa yang ditempuh masih panjang hingga bertahun-tahun dan berabad-abad lamanya; sehingga dirinya berjumpa dengan Allah dalam kondisi demikian sedangkan ia mendapatkan keberuntungan pada salah satu dari dua kebaikan; mencapai tujuan yang diinginkan atau mendapat syahadah hingga akhir.

Allah berfirman: “Di antara orang-orang mukmin itu ada orang-orang yang menepati apa yang telah mereka janjikan kepada Allah; Maka di antara mereka ada yang gugur. dan di antara mereka ada (pula) yang menunggu- nunggu dan mereka tidak merubah (janjinya)”. (Al-Ahzab:23)

Menurut kita, waktu ini akan sentiasa berjalan, walaupn jalan sangat panjang, kejayaan masih jauh dan banyak rintangan menghadang, namun intinya adalah bagaimana kita dapat menuju satu tujuan disertai dengan ganjaran yang besar dan pahala yang berlipat ganda dari ALLAH, maka tidak ada kata henti dari PERJUANGAN ayuh terus kita merobohkan benmteng kezaliman”.