Bertempat di: Surau Balok Jaya 2, Balok, Kuantan, Pahang, Malaysia, Asia Tenggara, Asia.

Assalaamu'alaikum wrm wbt.

MUQODDIMAH

1. Imam Syafi'e meninggal dunia pada akhir bulan Rejab.

2. Sejarah Imam Syafi'e:
-Lahir di Ghazza, Palestin
-kemudian ibunya bawanya ke Makkah dan membesarkannya di Makkah untuk memastikan anak nya membesar dalam suasana ke-ilmuan.
-kemudian berpindah ke Madinah.
-kemudian berpindah ke Yaman, dan dilantik sebagai Mufti pada umurnya 15 tahun.
-di Yaman, Imam Syafi'e difitnah cuba untuk menjatuhkan kerajaan Yaman.
-Dia dibawa ke Baghdad untuk dibicarakan. Sepanjang perjalanan dia dalam status banduan yakni dirantai tangan dan sebagainya.
-dengan izin Allah, dengan kebijaksaan Imam Syafi'e, beliau dapat lepas daripada tuduhan ingin menjatuhkan kerajaan Yaman.
-kemudian mula lah hidupnya, ketika beliau di Baghdad, beliau telah masuk ke suatu Masjid lalu terlihat seorang lelaki yang sedang solat, dan ia tidak sempurna.
-Lalu Imam Syafi'e terus menegur lelaki tersbut.
-lalu lelaki itu hairan, kerana setelah lama beliau solat disitu, tiada siapa yang tegur.
-

0 comments:

Imam Al-Banna berkata tentang tsabat:

“Hendaknya seorang akh. Menjadi orang yang aktif dan selalu berjuang di jalan menuju Nya; sekalipun masa yang ditempuh masih panjang hingga bertahun-tahun dan berabad-abad lamanya; sehingga dirinya berjumpa dengan Allah dalam kondisi demikian sedangkan ia mendapatkan keberuntungan pada salah satu dari dua kebaikan; mencapai tujuan yang diinginkan atau mendapat syahadah hingga akhir.

Allah berfirman: “Di antara orang-orang mukmin itu ada orang-orang yang menepati apa yang telah mereka janjikan kepada Allah; Maka di antara mereka ada yang gugur. dan di antara mereka ada (pula) yang menunggu- nunggu dan mereka tidak merubah (janjinya)”. (Al-Ahzab:23)

Menurut kita, waktu ini akan sentiasa berjalan, walaupn jalan sangat panjang, kejayaan masih jauh dan banyak rintangan menghadang, namun intinya adalah bagaimana kita dapat menuju satu tujuan disertai dengan ganjaran yang besar dan pahala yang berlipat ganda dari ALLAH, maka tidak ada kata henti dari PERJUANGAN ayuh terus kita merobohkan benmteng kezaliman”.